• KVK: 67256538

GROEPENKASTEN

Bij een defect in de installatie moet er altijd nog verlichting over zijn, daarom is een verdeling over twee aardlekschakelaars zinvol. Hierbij dienen alle aansluitpunten voor verlichting geplaatst te worden achter een aardlekschakelaar (30 mA). Uitgezonderd  hierin is verlichting in hal gang of overloop, deze mag er wel achter zitten. Ook alle wandcontactdozen moeten achter een 30 mA aardlekschakelaar worden geplaatst. Voor de keuken geldt dat niet alle wandcontactdozen op dezelfde groep mogen worden aangesloten. Als de verspreidingsweerstand voldoende laag is om de installatieautomaat uit te laten schakelen, dan is een extra aardlekschakelaar niet nodig. Bij een B-automaat is dan wel een circuitweerstand nodig van 40/In. Als de circuitweerstand te hoog is, dan moet een selectieve aardlekschakelaar met een aanspreekstroom van 0,3 A worden toegepast.

Voor een 30 mA aardlekschakelaar geldt een maximum van vier eindgroepen. Bij twee aardlekschakelaars is dit maximaal acht eindgroepen. Voor twee eindgroepen moet in dat geval een toestel vast worden aangesloten, uiteraard met schakelaar.

Als de verlichting bij meer dan vier eindgroepen verdeeld moet worden over twee aardlekschakelaars, kunnen drie aardlekschakelaars als hoofdschakelaar dienst doen. De beste oplossing is dan drie aardlekschakelaars met een nominale aanspreekstroom van 30 mA. Hiervoor moet dan volgens de NEN 1010 een hoofdschakelaar worden geplaatst.

  • Offerte: Klik hier!
  • Storingen: 06 34 212 232
  • www.groesbeek-elektro.nl