De groepenkast wordt gezien als het hart van de woning en is daarom ook erg belangrijk! De groepenkast zorgt voor de veiligheid en de regeling van de elektriciteit door de woning. Uw woning heeft bijvoorbeeld een groepenkast nodig om elektrische apparaten te voorzien van stroom.

Waarom is een groepenkast belangrijk?

Aardlekschakelaar

In bijna alle groepenkasten komen aardlekschakelaars voor om de elektriciteit te regelen. De aardlekschakelaars zijn zo geregeld dat alles op de juiste elektrische groep is aangesloten en zo alles door het hele huis kan regelen. Wanneer u in het huis met de elektriciteit bezig bent kunt u met de aardlekschakelaar verschillende groepen van de elektriciteit af halen.

De aardlekschakelaar maakt de installatie spanningsloos wanneer er lekstroom ontstaat. Bij lekstroom verlaat de stroom op een andere manier de installatie dan bedoeld is. Dit kan gevaarlijk zijn en daarom wordt de stroom afgesloten.

Groepenkast vervangen

Wanneer u de groepenkast gaat laten vervangen is het handig om te weten welke installaties er moeten worden aangesloten. De juiste onderdelen moeten op de juiste plekken worden aangesloten om het zo veilig mogelijk te maken.

Wij letten bij de vervanging ook op de juiste kwaliteit en certificaten bij de producten. De kwaliteit van de onderdelen is erg belangrijk en moet uiteraard op de juiste manier geplaatst worden om problemen in de toekomst te voorkomen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Bij het vervangen van groepenkasten moet goed en adequaat gewerkt worden zodat uw woning veilig blijft. Laat het daarom ook door een expert doen. Onze monteurs hebben jarenlange ervaring en komen graag langs om uw groepenkast veilig te vervangen.

Groepenkast samenstellen

De reden dat mensen een nieuwe groepenkast willen samen stellen, is voor uitbreiding of vervanging van de huidige groepenkast. Groesbeek Elektro houdt bij het samenstellen altijd rekening met de wettelijke verplichtingen.

Wilt u een 1-fasegroepenkast of een 3-faseaansluiting? De 1-fasegroepenkast is de meeste voorkomende, maar als u van plan bent om apparaten te gebruiken met hoog vermogen zoals een lasapparaat dan kunt u beter voor 3-faseaansluiting kiezen. 230V is een 1-fasegroepenkast (3 x 220V). 400V is een 3-fasenaansluiting. Dit kunt vinden op de meterkast of jaaroverzicht van uw energiebedrijf.

Controleer vervolgens hoeveel groepen u nodig heeft in de groepenkast. Begin met het tellen van lichtpunten en stopcontacten. Kijk daarna hoeveel vermogen elk apparaat gebruikt en ga na of dit kan op een groep. Er mag namelijk niet te veel vermogen op 1 groep zijn. Hou rekening dat de groepenkast een hoofdschakelaar en 2 aardlekschakelaars nodig heeft, dit is namelijk verplicht!

Laat uw groepenkast door experts van Groesbeek Elektro samenstellen zodat u zeker weet dat het veilig is. Een klein foutje kan al fataal worden aan u of uw huis. Onze monteurs komen graag langs om uw groepenkast samen te stellen zodat uw veilig in huis zit.

Groesbeek Elektro

Groesbeek Elektro helpt u graag met alles wat met stroom, spanning en bedrading te maken heeft. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!

Naar contact